Klubové všestranné zkoušky

O víkendu 18.-19.7.2015 jsme se účastnili klubových všestranných zkoušek přinášení retrieverů - Pohár prezidenta Retriever klubu 2015. Jde o nejvyšší vrcholové zkoušky klubu a každý pes, který je úspěšně složí získá označení "U" - Všestranný pes. A to byl náš cíl.

Samožřejmně je možné i na těchto zkouškách získat titul, ale to vzhledem k typu zkoušek jsem ani neuvažoval. I rozhodčí nám několikrát připomínali o jaké zkoušky se jedná a jak se budou posuzovat. Nyní již vím, že to opravdu nedávali zadarmo. Počasí na víkend bylo opět hlášené jako tropické a to nebylo ideální, trochu jsem si vzpomněl na minulé lesní zkoušky, kde bylo také kolem 35st. C. Již v sobotu při nástupu jsem se začínal potit a jediné štěstíčko bylo, že hned vedle chaty byl rybníček. Takže jsem mohli alespoň pejsky trochu vykoupat a schladit. Vydrželo jim to cca 5 minut :-).

gallery

gallery

gallery

Celkem nastoupilo na zkoušky 18 psů, z toho 6 flatů. Hodně lidí jsem znal i z jiných zkoušek, takže byla dobrá nálada. Já si vylosoval číslo 17, popravdě je to snad prvně, co jsem si vybral velké číslo. Tím jsem se dostal do 4. skupiny a začínal prací na poli a odpoledne na vodě. Na neděli byl naplánovaný malý les a zakončeno velkým lesem, tedy barvou. Už na první disciplíně se projevila teplota, nervozita a také samozřejmně naše nedocvičenost. Navádění na 2 kusy jsme prostě moc nezvládli a ihned spadli do III.ceny. Tím ze mě malinko spadla nervozita, protože vlasně již o nic nešlo. Jenže to by platilo u ostatních zkoušek, zde šlo i tak o hodně - "U". Takže s postupem času ta nervozita byla zpět. Musím přiznat, že práce na poli byla opravdu těžká, slunce na nás celou dobu pražilo a nešlo se pomalu ani kam schovat. Ale nějak jsme to dali. Odpoledne následovala voda, takže jsem si říkal, že alespoň pes se trochu ochladí. Mezitím jsme se dozvěděli, že již 3 psi vypadli a to hlavně na barvách. Trochu jsem se tešil na noční a nedělní déšť a říkal si, že jsem rád, že barvy budeme dělat až v neděli. Disciplíny na vodě probíhali vcelku dobře, sice jsem to zase Bele jednou zkazil, ale jinak to šlo. Malinko jsme se zasekli na dohledávce dvou kusů, kde si teda dala hodně na čas. První kus přinesla asi za 20sec, ale druhý nám trval 8 minut. Bal všude, jen na tom jednom místě prostě ne. Vítr se ani nehnul a tak nám v tom nepohlo vůbec nic. Ale byl jsem rád, že jsme stále ve hře o "U". Tím jsme úspěšně dokončili první den, který se nakonec pro 5 psů stal konečný. Také předpověď počasí se změnila a již žádný déšť a jen slunce. Opět jsem si vzpomněl na barvy a již jsem nebyl rád, že je budu dlat až v neděli odpoledne.

gallery

gallery

gallery

Neděle tedy začala malým lesem, vlečka, chůze u nohy, dohledávka dvou kusů v lese - mimochodem zde jsme dastali pochvalu za nejrychlejší práci a poslední odložení. Vše bez problémů s plným počtem bodů. Bohužel to nejhorší nás ještě čekalo, barva, disciplína na které vypadlo nejvíce psů. O barvách se zde říká, že jsou těžké terény, časté střídání porostů, prodírání se atd. Prostě vrcholové zkoušky klubu. Ještě že se před barvou znovu losuje pořadí, snad bude štěstí na mé straně a vylosuji si barvu jako první. Vtipné, jako poslední. Takže jsem šel na řadu asi v 13:00, všichni to již měli za sebou a já čekal na ortel. Nakonec se vše ukázalo jako dobré, protože barva byla sice těžká, ale dala se jít. Bela měla pořád sílu a tak ji dala skvěle, bez jediného zavádání. Tu radost co jsem z ní měl si nikdo nedovede představit.

Nakonec celé zkoušky došlo pouze 9 psů z celkových 18. Pouze jeden pes došel v první ceně a získal titul. Dalších 5 psů došlov ceně II. a nakonec 3 psi došli v III. ceně. Bela se umístila na celkovém 7. místě a já jsem moc rád, že zkoušky v tomto velice náročném terénu a vlivem počasí došla. Dokonce získala pohár za nejlepší práci v lese. Oba dny pršelo asi 2x a to celkem na 2 minuty. Takže jsme to ani nepocítili. Úspěšným dokončením zkoušek se Bela stala všestranným psem a získala ono vysněné "U". Děkuji moc Bele, že to celé zvládla a těšíme se na další zkoušky, snad již nebude takové horko.

gallery

gallery

gallery

 

Naposledy změněno středa, 22 červenec 2015 22:55
zpátky nahoru